onsdag 22 februari 2012

Tjykkling och Matziki

Nu är det så här. För er som inte kan laga mat för fem öre, gissa vilken den absolut lättaste maten att laga är egentligen?

Svaret är ugnsstekt kyckling. Det är banne mig lättare än pommes frites och korv, för där måste du vända på pommesen så att de tillagas jämnt.

Så! Fram med ett stycke upptinad hel kyckling. Vissa märken bifogar en smarrig påse med inälvor inuti kycklingen så ta bort den om du har köpt en sådan.


Sedan kryddar du med vad fanken du vill. Jag kör oftast på grillkrydda och duttar dit lite annat också. Idag blev det basilika och vitlök. Vill man göra en deluxeversion så gör man vitlökssmör och gnider in mellan skinnet och köttet UTAN att ha sönder skinnet. Man fyller även kycklingen med lite allt möjligt skojigt. Men idag blev det lätta kycklingen.


In med kycklingen i en stekpåse. Krydda lite till runt om hela kycklingen. Tänk på att kryddorna måste ta sig genom skinnet så krydda ordentligt! 
Häll i 1-2 teskedar med vatten. Jo, teskedar. Kycklingen innehåller mycket vätska så det behövs inte mer än så. Förslut påsen med tillhörande låsband och tänk på att försluta långt ut så att det blir så mycket luftrum i påsen som möjligt. Klipp sedan av ett hörn, annars sprängs påsen av trycket - onödigt.


In med kycklingen i ugnen på 200 grader i MINST en timme. Gärna lite längre. Ju längre desto mörare men FÖR länge så blir den torr. Försök att få ut den ur ugnen runt 1½ timme i alla fall. 
Ta sedan ut den, klipp upp påsen och konstatera att den ser rätt torr ut. Lätt ordnat. Som du ser så badar fågelskrället i sky så ta en sked eller pensel och applicera lite sky på kycklingen för att den ska se lite mer aptitlig ut.


Till kycklingen tänkte jag göra tzatziki. Visade sig dock att det var slut på gurka så det fick bli lite improvisation. Jag finstrimlade paprika i stället. Tzatziki är inte heller svårt att göra. Köp grekisk yoghurt så står receptet på locket. Matziki är väl mer en nödlösning beroende på vad man har hemma. 
Denna version blev: Grekisk yoghurt + 2 pressade vitlöksklyftor + finstrimlad paprika + en skvätt balsamvinäger + lite peppar. Jag missbedömde mängden yoghurt dock så det blev lite smaklöst. 


Alltså. Krydda, in i stekpåsen, in i ugnen i 1-2 timmar. Klart. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar